woensdag 12 november 2008

Incident

Weet je nog, het Incident, met hoofdletter, waar Christophe laatst niets over wilde zeggen? Ik weet nu waar hij het over had. Ik ben verbaasd dat ik er niet eerder achter kwam; het is een tamelijk bizar verhaal.

In een zijstraat van het kerkplein, voorbij het verkeersbord "30 - rappel" (ik begin opeens op dit soort verkeersdetails te letten: beroepsdeformatie), is de straat deels afgezet. Er is namelijk een overval aan de gang in het postkantoortje schuine streep bank.

Al vier maanden.

Op het gemeentehuis circuleert een memo, die de municipale memogeschiedenis is ingegaan als "le billet de banque", waarin alle officiële gebeurtenissen en acties zijn gerapporteerd die betrekking hebben op dit Incident, en waarin staat hoe het heeft kunnen escaleren tot de proporties die het nu heeft. Bij dezen een korte omschrijving.

De overval begon zoals elke andere: gemaskerde en gewapende overvaller betreedt perceel, bedreigt aanwezig personeel (1 persoon) en clientèle (3 stuks), eist de inhoud van de kas, probeert te ontsnappen. Helaas voor hem liep toevallig net op dat moment de volledige politiemacht van het dorp voorbij: een agent genaamd Roger de Conneré. Hij posteerde zich voor de deur en liet niemand in of uit, in de wetenschap dat de enige achterdeur van het pand al jaren niet meer bruikbaar is, want van buitenaf geblokkeerd door een manshoge berg zand die daar is gestort door een achteloze buurman.

Lang verhaal kort, De Conneré weigerde in te gaan op de eisen van de overvaller en vice versa; de plaatselijke middenstand heeft het op zich genomen om de gijzelaars te voeden, want familie, en daarmee ook de overvaller; De Conneré, die toevallig schuin tegenover de bank woont, heeft zijn kantoor naar huis verplaatst; en inmiddels heeft het Incident het dorpsbeeld dermate bepaald dat niemand het meer raar lijkt te vinden. Mensen die geld willen pinnen gaan nu zonder erbij na te denken naar het volgende dorp.

Ik moet niet vergeten dit straatje te markeren als nulrichtingsverkeer in mijn auto-autosoftware.

Geen opmerkingen: